Op werkbezoek in Zweden – Dag 1: Verwondering en herkenning

On 4 september 2013 by Carine Bloemhoff

ZwedenVandaag mijn eerste dag meelopen met de sociaal-democratische partij (socialdemokratnera) in Stockholm, Zweden. Ik sprak met Mats Andersson, de rechterhand van oppositieleider Stefan Löfven. Dat is 2 keer bijzonder: de sociaaldemocraten vormen de grootste partij maar zitten al bijna 8 jaar in de oppositie. En hun oppositieleider zit niet in het parlement! Kortom, hij kan in het parlement niet de degens kruisen met de premier. Volgend jaar zijn er verkiezingen. De belangrijkste thema’s voor onze Zweedse partijgenoten zijn onderwijs en werk (herkenbaar!). In de afgelopen 7 jaar rechts beleid zijn de belastingen verlaagd, maar is het onderwijs verslechterd en ook in Zweden is de werkloosheid toegenomen.

Ik sprak ook met Björn von Sydow, oud-voorzitter van het parlement, schaduwminister van  Binnenlandse Zaken. Volgens hem hebben Zweden veel vertrouwen in de overheid en de verzorgingsstaat, omdat het systeem altijd op tijd is vernieuwd. Al in de jaren 70 zijn veel taken overgedragen aan gemeenten met daarbij meer ruimte dan in Nederland om belasting te kunnen heffen. Tot slot sprak ik met Maria Bergendahl-Gerholm over het werkgelegenheidsproject van de partij, o.a. voor een leven lang leren (waar heb ik dat eerder gehoord?) en betekenisvol werk voor een fatsoenlijk loon. Daarover morgen meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>