Op werkbezoek in Zweden – Dag 2: Van kinderopvang naar werkzekerheid

On 4 september 2013 by Carine Bloemhoff

LenaVandaag was mijn tweede dag in het parlement van Stockholm. Ik sprak met Lena Hallengren die, na een functie als secretaris-generaal van de SSU (de Zweedse Jonge Socialisten), op 28-jarige leeftijd minister werd van o.a. voorschools onderwijs. Het Zweedse kinderopvangsysteem (Zweden hebben het over ‘voorscholen’) mag met recht een lichtend voorbeeld worden genoemd. Ouders hebben in Zweden recht op 16 maanden ouderschapsverlof per kind (onderling te verdelen). Daarna kan een kind 40 uur per week naar de voorschool. Dit is niet alleen goed voor de positie van vrouwen, voor kinderen is het ook goed, omdat kinderen echt (op een speelse manier) opgevoed worden. Je moet minimaal drie jaar universitaire opleiding hebben om er te mogen lesgeven. Lena vertelt ook vol trots dat het Zweedse gezondsheidssysteem slecht 9% van het BNP kost. Het is een effectief systeem. Op het gebied van ouderenzorg staat Zweden, net als Nederland voor grote uitdagingen vanwege demografische ontwikkelingen. Dit biedt dan wel weer kansen voor de arbeidsmarkt, want met de Zweedse arbeidsmarkt gaat het een stuk minder.

MonikaIk spreek ook met Monika Arvidsson van de Labour Movement denktank. In Zweden is de werkloosheid ongeveer 8% en de jeugdwerkloosheid is ongeveer 20%, maar de duur voor jongeren is gemiddeld 3 maanden. De rechtse regering doet hier weinig aan, maar kiest voor laagbetaalde banen; ook is de ongelijkheid toegenomen. De verzorgingsstaat staat ook in Zweden onder druk. De sociaaldemocraten zetten nog steeds in op hoge arbeidsproductiviteit door goede opleidingen. Banen met een lage arbeidsproductiviteit zijn niet rendabel en verdwijnen. Mensen krijgen dan alle steun van de overheid om zich te laten omscholen en te laten begeleiden naar ander werk. In de toekomst zijn meer mensen nodig in de ouderenzorg bijvoorbeeld. Bestaanszekerheid en een sociale omgeving door een goed sociaal vangnet worden door de overheid gegarandeerd. De sociaaldemocraten blijven daarom in de toekomst inzetten op arbeidsmarktzekerheid, dus werkzekerheid in plaats van baanzekerheid, begeleiding van werk naar werk en een leven lang leren. Waar had ik die termen ook al weer eerder gehoord? Wie het weet mag het zeggen… (hint: hij was voor de zomer nog te gast bij de PvdA Groningen).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>