Op buurtbezoek bij de Oosterhamrikzone

On 3 oktober 2013 by Carine Bloemhoff

WoonbootAfgelopen dinsdag was ik op bezoek bij de Oosterhamrikzone, een gebied volop in ontwikkeling.  Eerst sprak ik met Linda Nijlunsing die een woonboot bewoont in het Oosterhamrikkanaal. Tegenover haar woonboot bevindt zich een oud pand van de architect Maaskant, het enige gebouw van zijn hand in Noord-Nederland, zo vertelde Linda mij. Tot haar spijt is het pand enkele jaren geleden in handen gekomen van een projectontwikkelaar uit het westen van het land die plannen heeft om het te slopen en er studenten te huisvesten.

Dit was tegen het zere been van Linda en andere bewoners. Zij vertelde mij enthousiast de vele ideeën over een betere invulling van het gebied. Haar droombeeld was een gebied waarin het monumentale pand opgeknapt werd en daarin ruimte zou zijn voor wonen en werken of seniorenwoningen. Daarnaast  kon dit “fantastisch stukje stad” nog aantrekkelijker worden door een groen zone langs de kade en een historische scheepsroute. Ik was onder de indruk van deze mooie initiatieven die vanuit de buurt zelf kwamen.

Samen met Linda ging ik vervolgens naar een bewonersbijeenkomst waar de gemeente en projectontwikkelaars aangaven wat hun plannen voor het gebied waren. Ter plekke bleek dat de plannen van de projectontwikkelaar zich al in een ver gevorderd stadium bevonden: het pand zou gesloopt worden en een nieuw pand in dezelfde stijl zou gebouwd worden voor goedkope huur- en koopwoningen. Helaas voor Linda en de vele andere initiatiefnemers dreigt daardoor hun plan in het water te vallen. Wellicht dat er, door inspraak van de bewoners, nu  een plan komt dat beter in de omgeving past dan het eerdere ontwerp van de “bijna-wolkenkrabbers”.

Tot slot sprak ik met bewoners uit de Professorenbuurt. Zij ervaren veel overlast van studenten, met name door geluids- en fietsoverlast. Door kleine pesterijtjes waren zelfs enkele bewoners angstig om hiervan melding te maken bij de politie. Een zorgelijke ontwikkeling in mijn ogen.

Al met al heb ik veel geluisterd en geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>