Schoonmakers mogen niet de dupe worden van fout gemeentelijke aanbesteding

On 26 oktober 2013 by Carine Bloemhoff

SAMSUNGVorig jaar hebben de schoonmakers gestaakt in Groningen omdat ze te weinig tijd voor hun werk kregen om het goed te kunnen doen en vooral ook omdat ze te weinig waardering voor hun werk kregen. PvdA kandidaat-lijsttrekker Carine Bloemhoff heeft hen toen geholpen met een unaniem aangenomen motie ‘Code verantwoord marktgedrag’.

In die motie staat dat de gemeente Groningen bij nieuwe aanbestedingen voor schoonmaakwerk niet alleen op prijs, maar ook op ook op kwaliteit moeten selecteren als de opdracht aan een schoonmaakbedrijf wordt gegund.

Toch heeft de gemeente alleen op de prijs geselecteerd: de ‘winnaars’ van de aanbesteding hebben 40% onder de kostprijs geboden. Hierdoor moeten schoonmakers in de helft van de tijd het werk doen en worden een aantal schoonmakers per 1 november 2013 ontslagen.

Carine Bloemhoff wil dat het college van burgemeester en wethouders de fout herstelt. “Het college had moeten vaststellen of het werk wel voor die prijs gedaan kan worden. Nu zijn schoonmakers de dupe,” stelt Bloemhoff.

Om de schoonmakers ook in de toekomst hun werk fatsoenlijk te kunnen laten uitvoeren pleit zij om de schoonmakers de komende jaren weer in gemeentelijke dienst te nemen en het aanbesteden te staken. Bloemhoff: “Het is tijd dat we schoonmakers weer zien als menselijk kapitaal in plaats van kostenpost. Zij verdienen het behandeld te worden als elke andere werknemer van de gemeente.”

Klik hier voor het filmpje van RTV Noord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>