CAO-discussie wordt onnodig platgeslagen: pleidooi voor de polder

On 30 oktober 2013 by Carine Bloemhoff

Vanmiddag stond er een berichtje op de website van RTV Noord waar ik niet erg enthousiast van werd. ‘Schroor gooit olie op het vuur: “CAO absoluut riant”‘. Het bleek een bevestiging van zijn uitspraken in ‘Binnenlands Bestuur’ van twee weken geleden, maar toch. Is dit de wethouder van D66? De partij die opgericht is door rechtse PvdA’ers en linkse VVD’ers? De partij die sinds de oprichting aan het polderen is? De partij van Hans van Mierlo, die uitspraken deed als: ‘De begroting is net als een deken in de winter: als de één hem naar zich toe trekt, ligt de ander in de kou.’? Het moet me van het hart dat de discussie in de media over de arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren van de gemeente Groningen wat mij betreft onnodig plat wordt geslagen. Om te kunnen scoren moet je soms samen spelen.

Ten eerste worden ambtenaren over een kam geschoren. Het is het nogal een verschil of de discussie over een directeur in schaal 15 gaat of over een medewerker van de milieudienst in schaal 7. Daarnaast wordt af en toe vergeten dat een ambtenaar ook gewoon een mens is. Iemand die ergens woont, familie heeft om voor te zorgen. Ik begrijp de onrust in het ambtenarenapparaat van de gemeente Groningen wel. Als je iedere maand de eindjes aan elkaar probeert te knopen terwijl je werkgever continu roept dat je riante arbeidsvoorwaarden hebt, is dat niet leuk. Ten derde wordt er regelmatig gesuggereerd dat er gedwongen ontslagen moeten vallen, terwijl er uit de cijfers die het college ons zelf gegeven heeft blijkt dat het mogelijk moet zijn  om de beoogde bezuiniging te halen zonder gedwongen ontslagen. Er blijft in deze cijfers nota bene ruimte voor instroom van jonge ambtenaren, iets wat ik erg belangrijk vind.

Als liefhebber van het poldermodel hoop ik dat Ton Schroor en de vakbonden de onderhandelingen binnenskamers constructiever aanpakken. Schroor steekt zijn ideaal van een kleinere overheid niet onder stoelen of banken, maar dat lijkt me op dit moment ondergeschikt aan een goed onderhandelingsresultaat. Door ambtenaren tegen je in het harnas te jagen wordt er onnodig weerstand gecreëerd. De onzekerheid voor werknemers wordt zo onnodig groot gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>