‘Bestaanszekerheid en een behoorlijk levenspeil’

On 3 november 2013 by Carine Bloemhoff

‘Bestaanszekerheid en een behoorlijk levenspeil.’ Dat is wat de overheid moet bieden volgens het Plan van de Arbeid, gepresenteerd door de vakbonden en de SDAP in 1935. Zoveel is er in de afgelopen 78 jaar niet veranderd: vandaag tikte de ombudsman deurwaarders die buiten hun boekje gaan op de vingers en ik zocht de mensen op in Vinkhuizen en de Oosterparkwijk. Wijken waarin huishoudens piepen en kraken onder de overtrekkende crisis. Veel Stadjers in deze wijken lijken er aan de oppervlakte laconiek over te doen, maar als je met ze in gesprek gaat blijkt dat het bar tegenvalt om de eindjes aan elkaar te knopen.  Vanmiddag organiseerde ik samen met de vakbond en de Wiardi Beckmanstichting een conferentie over Goed Werk, mijn prioriteit als kandidaat-lijsttrekker. Hier lanceer ik het plan om de aanbestedingsgrens voor toetsing op sociaal rendement terug te brengen van vijf ton naar €250.000,- euro, maar daarover later meer. Ten slotte sprak ik bij de diversiteitsbijeenkomst van Stichting Gandal Foli.

Vinkhuizen en de Oosterparkwijk

Mensen begrijpen dat het crisis is. Ze merken het in hun eigen portemonnee en ze snappen dat er ook in de stad af en toe op de rem getrapt moet worden. Ze maken zich zorgen over het nu, maar vooral ook over de toekomst. We hebben het nu zwaar, maar wat komt er nog op ons af? Onder ouderen leeft ook niet zozeer de eigen situatie, maar vooral ook de situatie van kinderen en kleinkinderen. Ik wil me inzetten om deze mensen en hun familie perspectief te bieden. Geen gouden bergen, maar bestaanszekerheid en een behoorlijk levenspeil. Hoe de storm ons ook teistert. In de Oosterparkwijk

Goed Werk Conferentie

‘s Middags organiseerde ik met FNV Bondgenoten en de Wiardi Beckmanstichting een bijeenkomst over Goed Werk. Met hoofdletters, want ik vind het heel belangrijk. Ed van Eibergen van Bondgenoten vertelde over buschauffeurs. Zij moeten bij iedere aanbesteding maar weer kijken of ze nog werk hebben en wat voor werk. Monteurs worden ontslagen, omdat de bussen alleen nog maar geleast worden. Of nog erger: ze mogen alleen nog maar lampjes vervangen en spiegeltjes aandraaien. Als je opgeleid bent om een hele bus uit elkaar te halen, te repareren en weer in elkaar te schroeven dan doet dat wel wat met je beroepseer.

Ik vertelde over mijn idee het letten op sociaal rendement bij aanbestedingen. Sociaal aanbesteden moet altijd boven geldelijk gewin gaan. Dat betekent concreet dat we bij aanbestedingen zorgen dat de positie van werknemers goed is geregeld. CAO en zeggenschap van werknemers en we vragen van partners om het instrument ‘social return’ (sociaal rendement) in te zetten. Ik stel voor om de drempelbedragen voor sociaal rendement in aanbestedingen van €500.000,- naar €250.000,- te brengen. Goed werk betekent namelijk niet alleen dat je je loon op tijd krijgt, maar ook dat je je veilig en prettig kunt voelen.

Stichting Gandal Foli

Vanavond organiseerde Stichting Gandal Foli een avond over integratie, emancipatie, participatie en diversiteit in het Floreshuis. Een gezellige bijeenkomst waar verschillende politieke partijen vertegenwoordigd waren. Al toen ik opgroeide heb ik gezien hoe belangrijk het is dat iedereen kansen krijgt in de samenleving. Niet je afkomst, maar je toekomst moet tellen in hoe succesvol je bent in de samenleving. Socialer maakt Groningen sterker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>